Montaža PVC stolarije pored kvalitetnih sirovina za proizvodnju PVC stolarije, pored kvalitetnih mašina i alata za proizvodnju i obradu same  PVC stolarije, pored  kvalitetne izrade, predstavlja jedan od ključnih segmenata za postizanje pune funkcionalnost i skoro neograničenog  veka trajanja stolarije. Bilo kakva nestručna montaža naknadno može prouzrokovati mehaničke kvarove ugrađene stolarije,problem sa osnovnim funkcijama prozora i sl.

PVC stolarija u našem proizvodnom pogonu izrađena je od PVC profila vrhunskog kvaliteta i sa velikom preciznošću. Koriste se izuzetno kvalitetne sirovine za samu proizvodnju stolarije, zatim koriste se prvoklasni okovi za PVC stolariju koji garantuju besprekoran rad bravljenja, dihtovanja i zatvaranja same stolarije.

Stručnom ugradnjom se dalje postiže konačan i ciljani efekat a to je dugovečan i kvalitetan energetski efikasan proizvod.

Montaža PVC stolarije zahteva stručnost i znanje i postoje određene norme i zahtevi koje treba imati u vidu od momenta projektovanja pa do same ugradnje.

Postoje dva osnovna metoda montaže:

  • Standardna montaža
  • Ral montaža

Kod same ugradnje, strogo se vodi računa o tome da se stolarija postavi precizno centrirano vodoravno i horizontalno (tzv. položaj  vaservage). Zatim se pristupa pričvršćivanju samog rama prozora za zid specijalnim metalnim elasticnim tiplama (ili šrafovima) direktno kroz ram kao i uz pomoć metalnih ankera.

Popunjavanje pur penom

Popunjavanje pur penom

Prazan prostor između okvira stolarije i zida se popunjava penom čime se postiže kvalitetna zvučna i termička izolacija (kod standardne montaže) ili se taj prostor popunjava specijalnim ekspandirajućim trakama, zatim vodonepropusnim i paropropusnim  folijama, kao i purpenom (ral montaza).

Nestručna montaža PVC stolarije može prouzrokovati znatno smanjivanje izolacionih vrednosti koje PVC stolarija poseduje i koje treba da zadovolji kao energetski efikasan proizvod.

Drugi važan momenat jeste da se prostor između građevinskog otvora i PVC stolarije, kao i sam materijal koji se upotrebljava za učvršćivanje stolarije, mora postaviti tako da omogućava da se ugrađena PVC stolarija nesmetano širi ili skuplja, sve u zavisnosti od temperature kojoj je izložena. U slučaju da montaža PVC stolarije nije stručno urađena, usled toplotnih diletacija može doći do problema u pogledu funkcionisanja stolarije, pa čak i do vidnih oštećenja. Poteškoće u funkcionisanju se ogledaju u teškom otvaranju i zatvaranju stolarije, koja vremenom može dovesti do većih fizičkih oštećenja.

Treba znati da beli PVC profil ima toplotno rastezanje kod temperature od -30o C do +50o C od 1,6 mm/1m. PVC profili u boji imaju neznatno veće toplotno rastezanje kod temperature od -30o C do +50o C od 2,4 mm/1m.

Montaža PVC stolarije zahteva da se svim ovim faktorima posveti velika pažnja, od samog početka projektovanja, preko postupka proizvodnje, pa do samog momenta montaže.

Naše višedecenijsko iskustvo i na desetine hiljada ugradjenih kvadrata svedoče sami za sebe.

Uvek uz Vaš Dragdar PVC tim.

Galerija naših radova – montaža stolarije novi sad i okolina