Aluminijumski klizni prozori i klizna vrata (tzv lagani klizni sistemi) predstavljaju izuzetno praktično rešenje kada se želi uštediti na prostoru i kada se želi dobiti estetski lep i moderan a nadasve funkcionalan proizvod. Profili od kojih se rade ovakvi sistemi jesu aluminijumski profili čija se visina pera stola kreće od svega 45 mm a da pri tom ovi sistemi obezbeđuju solidnu zvučnu i toplotnu izolaciju (bolji efekat kod termoizolacije se dobija upotrebom kvalitetnijih ne low izolacionih stakala).

Ono što ovakve sisteme stavlja u prvi plan jeste ušteda u prostoru. Pored toga mogućnost  izrade u bojama je nesumljivo druga važna karakteristika koja ove sisteme stavlja u prvi plan (a da pri tom drastično ne utiče  na cenu kao što je to slucaj kod drugih materijala).

Ukoliko se radi o kliznim prozorima, oni se mogu raditi:

  • sa jednim kliznim krilom  (iskorištenost korisnog prostora je 100% uz određene preduslove prostora kao i odredjene tehnike montaže),
  • sa dva klizna krila (iskorištenost korisnog prostora je 50%),
  • sa tri klizna  krila (iskorištenost korisnog prostora je 2/3) i
  • sa četiri klizna krila (iskorištenost korisnog prostora je 50%).

Najčešća primena ovakvih kliznih prozora u domaćinstvu jesu zatvaranje terasa. Što se poslovnih prostora tiče ovakvi proizvodi nalaze svoju masovnu primenu u picerijama, restoranima (kontakt sa kuhinjom u vidu brzog šaltera), i sl.

Što se tiče kliznih vrtata sve što važi za klizne prozore u smislu kombinacije otvaranja i iskorištenosti prostora pod uslovima normalne montaže odnosi se u potpunosti i za klizna vrata. Jedina razlika je što se kod kliznih vrata u koliko nisu fasadna mogu umesto običnih prozirnih stakala koristiti  ornamentalna stakla, stakla u boji, ogledala, peskarena stakla po dezenu. Isto tako je moguće dodavati ukrasne staklo lajsne, vitraže, i sl. (sve u zavisnosti od same potrebe investitora, izgleda prostora i uklapanja u enterijer).

Najčešću primenu klizna vrata u domaćinstvu nalaze zahvaljujući dobrom dihtovanju i svom praktičnom kliznom načinu otvaranja, na razdvajanju kuhinje od boravka,vise u primjeru laganih kliznih kuhinjskih vrata, zatim kao vrata toaleta, vrata za ostave, kod izlaza na terasu (ukoliko je terasa zastakljena ili u slučaju samog  zatvaranja terase, i sl.) dok u poslovnim prostorima najčešću primenu nalaze na ulazu u kancelarije, u vide pregradnih portala i sl.

Ukoliko imate potrebu za funkcionalnim, praktičnim i korisnim proizvodom, obratite se nama, sve ostalo je naša briga.

Dragdar PVC tim

Galerija naših radova – Aluminijumski klizni prozori i klizna vrata Novi sad i okolina