Aluminijumski klizni prozori i klizna vrata  predstavljaju izuzetno praktično rešenje kada se želi uštediti na prostoru i kada se želi dobiti estetski lep i moderan a nadasve funkcionalan proizvod. Profili od kojih se rade ovakvi sistemi jesu aluminijumski profili čija se visina pera praga štoka kreće u zavisnosti od sistemskog rešenja samog profila (od ravnih pragova sa unutrašnjim podom do standardnih pragova od nekoliko cm svoje visine (kod laganih kliznih sistema je to svega 35-45 mm, dok se ukopavanjem u pod dobija ravna površina) . Pomenuti klizni sistemi obezbeđuju solidnu zvučnu i toplotnu izolaciju (koja se unapređuje upotrebom kvalitetnijih ne low izolacionih stakala).

Ono što ovakve sisteme stavlja u prvi plan jeste ušteda u prostoru. Pored toga mogućnost  izrade u bojama je nesumljivo druga važna karakteristika koja ove sisteme stavlja u prvi plan (a da pri tom drastično ne utiče  na cenu kao što je to slučaj kod drugih materijala).

Osnovna podela kod kliznih sistema jeste na:

  • Podizno klizne sisteme (više o ovim sistemima možete pročitati ovde)
  • Paralelno klizne sisteme (više o ovim sistemima možete pročitati ovde)
  • Lagane klizne sisteme

Ukoliko se radi o laganim kliznim sistemma, oni se mogu izvesti kao klizni sistemi sa:

  • sa jednim kliznim krilom  (iskorištenost korisnog prostora je 100% uz određene preduslove prostora kao i odredjene tehnike montaže)
  • sa dva klizna krila (iskorištenost korisnog prostora je od 50% do 100% uz određene preduslove prostora kao i odredjene tehnike montaže)
  • sa tri klizna  krila (iskorištenost korisnog prostora je od 2/3 do 100% uz određene preduslove prostora kao i odredjene tehnike montaže)
  • sa četiri klizna krila (iskorištenost korisnog prostora je od 50% do 100% uz određene preduslove prostora kao i odredjene tehnike montaže).
  • sa šest kliznih krila (iskorištenost korisnog prostora je od 2/3 do 100% uz određene preduslove prostora kao i odredjene tehnike montaže)

Najčešća primena Laganih kliznih sistema i ovakvih kliznih prozora u domaćinstvu jesu zatvaranje terasa. Što se poslovnih prostora tiče ovakvi proizvodi nalaze svoju masovnu primenu u picerijama, restoranima (kontakt sa kuhinjom u vidu brzog šaltera), i sl.

Što se tiče kliznih vrtata sve što važi za klizne prozore u smislu kombinacije otvaranja i iskorištenosti prostora pod uslovima normalne montaže odnosi se u potpunosti i za klizna vrata. Jedina razlika je što se kod kliznih vrata u koliko nisu fasadna mogu umesto običnih prozirnih stakala koristiti  ornamentalna stakla, stakla u boji, ogledala, peskarena stakla po dezenu. Isto tako je moguće dodavati ukrasne staklo lajsne, vitraže, i sl. (sve u zavisnosti od same potrebe investitora, izgleda prostora i uklapanja u enterijer).

Najčešću primenu klizna vrata u domaćinstvu nalaze zahvaljujući dobrom dihtovanju i svom praktičnom kliznom načinu otvaranja, na razdvajanju kuhinje od boravka,vise u primjeru laganih kliznih kuhinjskih vrata, zatim kao vrata toaleta, vrata za ostave, kod izlaza na terasu (ukoliko je terasa zastakljena ili u slučaju samog  zatvaranja terase, i sl.) dok u poslovnim prostorima najčešću primenu nalaze na ulazu u kancelarije, u vide pregradnih portala i sl.

Ukoliko imate potrebu za funkcionalnim, praktičnim i korisnim proizvodom, obratite se nama, sve ostalo je naša briga.

Dragdar PVC tim

Galerija naših radova – Aluminijumski klizni prozori i klizna vrata Novi sad i okolina